Aromaer

Aromaer:

Det er vigtigt, at vi i madlavning overvejer, hvilke aromaer – eller det som mange også kalder krydderier, vi benytter.  Aromaer opfanger vi med næsen og hvis du er i tvivl, så prøv følgende: tag et frisk basilikumblad (eller andet krydderi), før det ind i munden imens du holder dig for næsen. Du opdager, at du intet smager, men når du slipper næsen, så er du ikke i tvivl om, hvad du spiser.

Nogle krydderier, fx laurbergblade og peberrod har den bitre grundsmag. Visse aromaer passer naturligvis også bedre til bestemte retter. Fx er løvstikke måske ikke så oplagt i en vietnamesisk ret, men basilikum passer til gengæld suverænt i en italiensk pastaret.

Er chili, oregano, timian mm. ikke en smag? Jo, vi har ca 4400 smagsløg fordelt på tungen, men der er kun fem grundsmage. Din tunge opfanger smagsløgene forskellige steder på tungen, og receptorerne på tungen, reagerer stærkest på de fem grundsmage, som vist på tegningen her.

Farvesammensætning af et måltid har også stor indvirkning på synssansen, fx er komplementærfarverne rød og grøn skønne på en tallerken.

Hvis du har disse overvejelser med i din madlavning – altså de fem grundsmage, konsistens, aromaer og ikke mindst noget for øjet – opdager du hurtigt, at det bliver sjovere og mere kreativt at lave mad. Derudover har du altid mulighed for at lave mad ud fra de ting, du lige har i derhjemme, i stedet for at skulle hen og handle alt muligt, fordi der står i opskriften, at det er nødvendigt for at lave retten.

En tanke omkring “Aromaer

  1. Pingback: Materchef for børn | herdis and her dish

Skriv en kommentar