Jeg beskriver her overordnet de fem grundsmage, som forhåbentlig vil hjælpe dig til at tænke mere kreativt i køkkenet. Det er disse faktorer, som er vigtige i madlavningen og som altid skal være i “kokkens” bevidsthed ved madlavningen.
Billedet til venstre viser, hvor på tungen de fem grundsmage registreres. Dvs. den søde smag registreres forrest på tungen. Men lige netop den søde smag registrerer 30 % af tungen, så selv på den bagerste del af tungen er der celler, som reagerer på sødt. Surt og salt registreres på begge sider af tungen og den bitre smag er bagerst på tungen. Umami er ikke på billedet, men registreres jævnt fordelt over hele tungen.
På de næste sider, forklarer jeg hver enkel grundsmag nærmere.
De fem grundsmage:
De fem grundsmage, surt, sødt, salt, bittert og umami, er kort fortalt de smage, som kan registreres på din tunge, mens du holder dig for næsen.
Når man laver mad er det vigtigt, at de fem grundsmage altid er til sted i det samlede måltid.
Hvis der i et måltid er indtænkt de 5 grundsmage, så opnåes en behagelig, tilfredsstillende og optimal mæthedsfølelse, fordi ens smagsløg bliver tilfredsstillet. Fx har vi ofte lyst til chokolade eller kaffe efter maden, og det skyldes af den bitre smag ikke altid medtænkes i selve måltiden.
Kan det virkelig passe, at et selskab, som spiser en passende mængde mad, hvor de fem grundsmage er tænkt med i måltidet, føler sig mere mætte end det selskab, som har spist det dobbelte, hvor de fem grundsmage ikke var medtænkt? Svaret er ganske enkelt JA!
Hvorfor er det, at man somme tider bare skal have den hotdog? – fordi den simpelthen bare har det hele: det sure i i agurkerne og senneppen, det salte i de ristede løg og pølsen, det søde i ketchuppen og agurkerne, det bitre i løgene og til sidst umami i pølsen og de ristede løg. Derudover er konsistensen også sprød, blød og saftig. MUMS!
Når jeg handler ind, så tænker jeg altid i de fem grundsmage, så når jeg skal lave mad, så ved jeg, at der er basis for det bærende element i lækkert mad. Det er bl.a. derfor, at jeg meget sjældent laver mad efter opskrifter.
Pingback: Materchef for børn | herdis and her dish